Krči in epilepsije v novorojenčkovem obdobju in zdravljenje - Neubauer, David (Medicinski razgledi, 2012)
Avtor v članku poudari, kateri so najpogostejši sodobni klinični in funkcijskidiagnostični pristopi k ugotavljanju krčev v novorojenčkovem obdobjuin predstavi štiri epilepsije, ki se lahko že pojavljajo v tem zgodnjemobdobju. Navaja najpogosteje uporabljana sodobna zdravila in tista, kiso bila v literaturi najpogosteje omenjena kot najuspešnejša v primerih, ko krčev nikakor ne uspemo ustaviti. Za prekinjanje trdovratnega epileptičnega statusa v novorojenčkovem obdobju opozori na nova priporočila, ki zagovarjajo predvsem pogostejšo uporabo lidokaina in benzodiazepinov v novorojenčkovem obdobju, zlasti na oddelkih za intenzivno zdravljenje, kjer je v primerih, če bi se pojavili morebitni zapleti, hitro dosegljiva tudi umetna ventilacija. Nakoncu pa navede tudi nekaj novejših protiepileptičnih zdravil, za katera pa še nimamo dovolj kliničnih študij, ki bi potrjevale njihovo uspešnost.
Keywords: newborn; novorojenček; refractory seizures; krči; epileptic syndromes in newborn; epileptični sindrom; epileptični status; status epilepticus; cerebral function monitoring; monitoring možganskih funkcij; zdravljenje; therapy; lidocaine; lidokain; treatment