Changes of ashwood pH-value during conventional drying - Straže, Aleš (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2003)
Raziskovano je bilo spreminjanje pH-vrednosti lesa med procesom naravnega in komorskega sušenja žaganega lesa. Les velikega jesena (Fraxinus excelsior L.), debeline 25 mm, je bil sušen pod sedmimi konstantnimi sušilnimi režimi, z uporabo 3 temperatur (20°C, 30°C in 65°C) in relativnih zračnih vlažnosti med 33% in 90%. Vzporedno je potekalo zračno sušenje jesenovine v spomladanskih kontinentalnih klimatskih razmerah. Določanje pH vrednosti in lesne vlažnosti je potekalo z odvzemanjem vzorcev v zaporednih časovnih intervalih na 3 globinah žaganic (1/10, 1/3 in 1/2 debeline). Lesna vlažnost je bila določena gravimetrično, pH-vrednost lesa pa z vodno ekstrakcijsko metodo. Vrednosti pH jesenovine se pri sušenju z najnižjo temperaturo niso spremenile. Z višanjem temperature sušenja (30°C in 65°C) se je pH jesenovine značilno zmanjšala, še posebej pri daljšem sušenju in ob uporabi vlažnejših klimatskih razmer v komori. Temperatura sušenja je imela med vsemi dejavniki najbolj izrazit vpliv na pH lesa.
Keywords: jesenovina; les; pH; sušenje