"Allstarke so pa malo dlje ostale" - Zavratnik, Veronika (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2016)
Materialna kultura predstavlja sestavni in neločljiv del kulture in družbe ter posameznikov in skupin. Za razumevanje družbenega sveta je torej razumevanje njegove materialne komponente nujno. V luči raziskovanja materialne kulture prispevek obravnava različne aspekte (družbenega) življenja izbranega tipa obutve, tj. allstark, ki jih opredeljujem kot športno obutev za prosti čas. S sintezo pripovedi o izbranih čevljih in njihovih lastnikih izpostavim izstopajoče segmente dvosmernega odnosa, ki se neprestano vzpostavlja med materialnim okoljem in ljudmi. Izkaže se, da so čevlji del tega, kdo smo in kdo postajamo. So "ogrodja" preko katerih se soočamo s svetom pod stopali, hkrati pa s svojo materialnostjo določajo tudi, kako ta isti svet občutimo.
Keywords: materialna kultura; oblačilna kultura; obutev; Slovenci; Slovenes; identiteta; zgodovinski pregledi