Algoritmizacija nacionalne tiskovne agencije - Slaček Brlek, Aleksander Sašo (Javnost (Ljubljana), 2019)
Raziskovanje algoritmizacije novičarskega dela se večinoma omejuje na raziskovanje vpliva tehnologije na delovanje uredništev ter sprememb delovnega procesa novinarjev in urednikov. Posledično spregledajo procese razvoja tehnologij in vodijo v eksplicitni ali vsaj implicitni tehnološki determinizem. Prispevek naslavlja ta manko in s študijo primera algoritmizacije novičarskega dela Slovenske tiskovne agencije (STA) pokaže, kaj so motivacijski dejavniki tehnološkega razvoja znotraj novičarskega sporočanja ter kako se prevedejo v konkretna tehnološka orodja in aplikacije. Študija primera izhodiščno raziskovalno vprašanje o tem, kako se pod vplivom tehnoloških inovacij spreminja delovni proces novinarjev in urednikov, nadgradi z vprašanjem, kateri dejavniki najpomembneje določajo razvoj in implementacijo novih tehnologij. Ugotavljava, da so predvsem tržni pritiski gonilna sila tehnoloških inovacij in z njimi povezanih organizacijskih sprememb, saj agencija ob zaostrenih razmerah na medijskih trgih z inovacijami po eni strani utrjuje svojo vlogo na trgu, po drugi pa išče dodatne vire prihodkov. Avtomatizacija novinarskega dela ostaja obroben pojav, tehnološke inovacije so namenjene pred vsem pospeševanju tempa dela in širjenju nabora produktov, ki jih agencija ponuja na trgu.
Keywords: avtomatizacija; Digitalizacija; Digitization; Journalism; Novinarstvo; Slovenija; Slovenska tiskovna agencija; Slovenska tiskovna agencija (STA); Technological determinism; Tehnološki determinizem; tiskovne agencije