Model nadzora izboljševanja kakovosti v specialistični ambulantni dejavnosti na področju zdravstvene nege v Kliničnem centru Ljubljana - Klemenc, Darinka (Obzornik zdravstvene nege, 2005)
V članku je predstavljen model nadzora izboljševanja kakovosti dela in izidov le tega v specialistični ambulantni dejavnosti Kliničnega centra Ljubljana, s poudarkom na področju zdravstvene nege, delno tudi zdravstvene administracije kot neločljivega dela celostne zdravstvene obravnave pacientov. Predstavljeni so vprašalniki za interni strokomi nadzor. Cilj mndela je, da bi skozi napovedane obiske po posameznih ambulantah v obliki svetovanja in sledenja izboljševanja kakovosti zadostili trem ključnim dejavnikom: izboljševati kakovost za uporabnike, za zaposlene in za managenent. Z nekaj dopolnitvami bivprašalnik lahko služil za strokovni, organizacijski in poslovni nadzor celotne ambulantne dejavnosti; ponujena je možnost izmenjave izkušenj z drugimi zdravstvenimi zavodi, morda celo poenotenje sistemov nadzorov v specialističnih (in splošnih?) ambulantah v slovenskem zdravstvenem prostoru.
Keywords: Ambulantna oskrba; Ambulatory Care; ankete; Kakovost, zagotavljanje zdravstvenega varstva; kvaliteta; Nursing Audit; Nursing Care; Quality Assurance, Health Care; Questionnaires; strokovni nadzor; Zdravstvena nega; Zdravstvena nega, nadzor