Legal framework of medical service in the city of Osijek during the first half of the 19th century - Čandrlić, Slavko (Medicine, law & society, 2024)
Cilj tega raziskovalnega dela je pridobiti vpogled v to, kako je bila medicinska služba pravno urejena v mestu Osijek, glavnem slavonskem središču, kamor se je po Veliki turški vojni priselilo veliko število ljudi, kar je posledično širilo strah pred pojavom novih okužb na tem območju. Hkrati je posebna pozornost namenjena medicinskim predpisom po tem, ko je mesto Osijek leta 1809 prejelo status Prostega kraljevega mesta. Kljub pristojnosti Kraljevega madžarskega Zaščitnega sveta in Kraljeve madžarske sodne zbornice je Listina o osvoboditvi omogočila mestu Osijek, da ustanovi svoje lastne samoupravne organe. Tako je bil poleg Mestnega sveta in njegovih predstavnikov ustanovljen manj znan fizični oddelek, ki ga je vodil fizik. Še posebej je šlo za zdravnika z najvišjo stopnjo odgovornosti, ki je imel pooblastilo za zaščito javnega zdravja prebivalstva Prostega kraljevega mesta Osijek.
Keywords: diseases; health care; measures; physicians; regulation