Izzivi vzgojno-izobraževalne inkluzije učencev z avtističnimi motnjami v osnovnih šolah - Šilc, Mateja (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Učenci z avtističnimi motnjami potrebujejo raznolike prilagoditve učnega okolja in poučevanja, kar predstavlja za šole in učitelje velik izziv. Uspešnost njihovega vključevanja je odvisna predvsem od stališč, odnosov, izkušenj in usposobljenosti šolskega strokovnega kadra, dostopnosti virov podpore in možnosti timskega sodelovanja. Kljub temu raziskave razkrivajo pomanjkanje ključnih pogojev za uresničevanje inkluzivne prakse, to pa povečuje tveganje za njihovo akademsko in socialno izključenost ter obremenjenost učiteljev pri delu z njimi. Primanjkuje tudi odprtosti šol za sodelovanje s starši. Rešitev vidimo v preseganju ideala vzgojnoizobraževalne inkluzije, spoštovanju pravičnosti in uveljavljanju socialnega modela obravnave.
Keywords: academic inclusion; akademska vključenost; inclusion; social inclusion; socialna vključenost; students with autism; učenci z avtističnimi motnjami; vzgojno-izobraževalna inkluzija