Izobraževanje kot pomemben dejavnik pri preprečevanju amputacij spodnjega uda zaradi žilne problematike - Petkovšek Gregorin, Romana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: Periferna arterijska bolezen je najpogostejši vzrok amputacije spodnjega uda. Z izobraževanjem bolniki razširijo svoje znanje o negi spodnjih udov. Z znanjem in dosledno nego ogroženega spodnjega uda se lahko izognejo morebitnim težavam, ki vodijo do amputacije uda. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja razlika v znanju o negi preostalega uda med bolniki z različnimi vzroki za amputacijo in ali obstaja razlika v znanju pred in po izobraževanju, na katerem smo bolnikom predstavili dejavnike tveganja za amputacijo spodnjega uda.
Keywords: amputacija; Amputation; education; izobraževanje; knowledge; nursing; periferna arterijska bolezen; Peripheral Arterial Disease; prevention and control; Rehabilitation Nursing; zdravstvena nega; znanje