Vpliv kajenja na zdravilne učinkovine - Jakopin, Žiga (Farmacevtski vestnik, 2018)
Med kajenjem in zdravilnimi učinkovinami obstaja veliko potencialnih interakcij, ki so predvsem farmakokinetičnega lahko pa tudi farmakodinamičnega izvora. Večina farmakokinetičnih interakcij je posledica policikličnih aromatskih ogljikovodikov, prisotnih v tobačnem dimu, ki delujejo kot močni induktorji jetrnih encimov družine CYP1A in tako vplivajo na presnovo nekaterih zdravilnih učinkovin. Razlog za farmakodinamične interakcije so predvsem farmakološki učinki nikotina. V preglednem članku smo se osredotočili na znanstveno razlago znanih farmakokinetičnih in farmakodinamičnih interakcij med kajenjem in zdravilnimi učinkovinami. Na primeru antipsihotika klozapina smo prikazali tudi pomen kadilskega statusa, in sicer smo se osredotočili na nenadno prenehanje kajenja kot dejavnik tveganja, ki ga zdravstveni delavci lahko spregledajo.
Keywords: farmakodinamične interakcije; farmakokinetične interakcije; Farmakokinetika; Kajenje; zdravilne učinkovine