Chemical radioprotection (WR-2721) in patients with head and neck cancer - Wagner, Wolfgang (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča in metode. Da bi zaščitili zdravo tkivo ustne votline in žlez slinavk, smo 36 bolnikom z napredovalim rakom glave in vratu 10-15 minut pred obsevanjem intravensko injicirali 200mg/m2 amifostina. Bolnike smo postoperativno obsevali do skupne doze 60 Gy, z dozami po 2 Gy v 30 dneh. Stranske učinke radioterapije smo ovrednotili po merilih WHO. Rezultati.10 bolnikov je imelo mucositis 1. stopnje, 26 bolnikov pa mucositis 2. stopnje. Disfagijo 1. stopnje smo opazili pri 10 in 2. stopnje pri 12 bolnikih. Kožno reakcijo 1. stopnje smo zabeležili pri 9, 2.stopnje pa pri 13 bolnikih. Toksične sopojave amifostina smo opazili pri 12 bolnikih: hipotenzijo 1.stopnje in slabost 1. stopnje pri 3 bolnikih, bruhanje 1. stopnje pri 3, 2. stopnje pa pri 1 bolniku. Zaključki. Na osnovi naših podtakov in podatkov iz literature zaključujemo, da je uporaba amifostina kot radioprotektorja izvedljiva, in da amifostine ščiti zdrava tkiva pri obsevanju tumorjev glave in vratu.
Keywords: Adverse effects; Amifostine; Deglutition disorders; Dermatitis; Head and neck neoplasms; Neoplasm staging; Radiation-protective agents; Radiotherapy; Sialadenitis; Xerostomia