Formalno izobraževanje in kakovost dela knjižničarjev - Žnideršič, Martin (Knjižnica, 1999)
Prispevek obravnava odnos med formalnim izobraževanjem bibliotekarjev v okviru Oddelka za bibliotekarstvo in kakovostjo dela knjižničarjev. Univerzitetni študij mora diplomantu nuditi več kot le osnovno in ozko specializirano znanje, ki ga lahko neposredno uporabi na delovnem mestu. Profil knjižničarja se spreminja, zlasti še, ker informacijska tehnologija vnaša v klasično bibliotekarsko dejavnost nove vsebine in bosta knjiga in računalnik soobstajala v knjižnicah prihodnjega tisočletja. Temu dejstvu bo treba še bolj prilagoditi izobraževanje na Oddelku za bibliotekarstvo, vendar pa je za dobrega knjižničarja, za visoko kakovost bibliotekarskega dela potrebno še nekaj več od formalnega izobraževanja: potrebna je osebna zavzetost vsakega bibliotekarja, s pomočjo katere bo lahko osnove, pridobljene s formalnim izobraževanjem, prelil v kakovostno vsakdanje delo.
Keywords: Bibliotekarji; education; Izobraževanje