Price dynamics in the market of hops - MacKinnon, Douglas (Hmeljarski bilten, 2022)
V raziskavi merimo korelacijo med sezonskimi povprečnimi cenami hmelja, zalogami hmelja in površinami hmeljišč. Uvajamo merilo razmerja med ponudbo in povpraševanjem - ravnotežno razmerje hmelja. S pomočjo Bayesovega sklepanja avtorja te podatke uporabita za izračun učinka, ki ga ima postopna sprememba ene statistike na verjetnost sprememb prihodnjih sezonskih povprečnih cen hmelja v ZDA. Med letoma 2010 in 2020 je prevlada blagovnih znamk in patentiranih sort ustvarila edinstvene možnosti za upravljanje ponudbe in cen. Rezultati raziskave omogočajo natančnejšo oceno gibanja cen hmelja.
Keywords: alfa-kisline; alpha-acids; Bayesian theorem; Bayesov izrek; brewing industry; economies of scale; ekonomija obsega; equilibrium; hop market; pivovarstvo; ravnovesje; trg hmelja