Democracy and alternative modes of governance - Fink-Hafner, Danica (Teorija in praksa, 2017)
Medtem ko literatura o vladanju ali analizira določene oblike vladanja ali posamezne študije primerov, pa dolgoročne težnje po skupnem učinkovanju različnih oblik vladanja na demokracijo v določeni državi ostajajo neraziskane. Članek uokvirja analizo tipov vladavin v postsocialistični državi, v kateri se liberalna demokracija utrjuje, hkrati pa jo izzivajo različne oblike postliberalnih vladavin. Tipologija vladavin je v članku zasnovana na razlikovanju med naravo vladavine (javna, zasebna, mešana vladavina) in glede na prisotnost oziroma odsotnost teritorialnosti vladanja. Dodatno so predstavljene demokratične vrednotne razsežnosti za vrednotenje vladavin.
Keywords: Democracy; Demokracija; Globalizacija; Globalization; Slovenia; Slovenija; Values; vladavine; Vrednote