An evaluation of the school-based teaching practice in the training of EFL teachers by the English department of the Faculty of arts in Ljubljana - Skela, Janez (ELOPE (Ljubljana), 2008)
Članek uvodoma predstavi kontekst praktičnega usposabljanja učiteljev angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter na splošno utemelji pomen te sestavine študijskih programov izobraževanja učiteljev. V nadaljevanju so predstavljeni rezultati evalvacije sistematičnega izvajanja pedagoške prakse za bodoče učitelje angleščine od njegove uvedbe dalje, s preko 500 udeleženci.Evalvacija je potekala v obliki vprašalnikov, ki so jih izpolnili vsi študentje in njihovi mentorji, ter prostih esejskih poročil študentov po vsakem od dveh tednov obvezne pedagoške prakse. Kvantitativni in kvalitativni podatki se medsebojno dopolnjujejo in potrjujejo izreden pomen praktičnega usposabljanja za oblikovanje bodočih učiteljev angleščine. Velika večina študentov in mentorjev svoje izkušnje namreč ocenjuje pozitivno, za študente pa je vodeno soočenje s poklicno realnostjo tudi ključen mejnik v procesu identifikacije s svojim bodočim poklicem. Evalvacija je pokazala tudi na nekatere vidike pedagoške prakse, ki bi jih kazalo v prihodnosti še razviti in izboljšati, vendar, kot je razvidno iz zaključka, 'bolonjski' obeti žal niso velik razlog za optimizem.
Keywords: evalvacija; mentorji; mentors; metodika pouka; pedagoška praksa; practical EFL teacher training; praktično usposabljanje učiteljev angleščine; school-based teaching practice; students; študentje; teaching methodology