Razvoj vojaške formacije in vojaškega delovanja Slovenskega domobranstva - Papler, Peter (Dileme, 2024)
Razprava na osnovi arhivskega gradiva in literature obravnava oblikovanje in razvoj vojaške formacije in vojaškega delovanja Slovenskega domobranstva. Ugotavlja, da je Slovensko domobranstvo z razvojem političnega in vojaškega položaja v Ljubljanski pokrajini hitro spreminjalo svojo sestavo in vojaško delovanje. Enote so tako iz defenzivnih obrambno policijskih sestavov, ki so bili v vojaških postojankah, prerastle v pretežno ofenzivne napadalne vojaške formacije hitro premičnih udarnih bataljonov. Ovira v samostojnem vojaškem delovanju enot Slovenskega domobranstva v boju proti partizanskim enotam pa je bil nadzor nemških policijskih in kasneje tudi vojaških poveljnikov.
Keywords: Domobranstvo (Slovenija); military formations; military operations; Svetovna vojna (1939-1945); vojaške formacije; Vojaške operacije in bitke; vojaško delovanje