(Nekateri) izzivi prava in pravne fakultete v sodobnem svetu - Zagorc, Saša (Javna uprava, 2022)
Besedilo je nekoliko spremenjen nagovor dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Saše Zagorca na tradicionalnem novoletnem sprejemu Pravne fakultete v Ljubljani 16. decembra 2022. V prispevku se avtor kratko loti treh izzivov, s katerimi se bomo po njegovem mnenju v prihodnje poudarjeno soočali:vloge prava ob razrastu umetne inteligence,šibkejše percepcije prava v družbi in prilagajanja pravnega študija novi realnosti. Med drugim se avtor zavzema za humanizacijo umetne inteligence, skupna prizadevanja pravnikov pa morajo voditi k nenehnemu tankočutnemu iskanju ravnotežja med postopkovno pravičnostjo in učinkovitostjo upravljanja. Ob tem poziva, da se naredi študij prava še bolj perspektiven, vlogo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani pa vidi pri tem v Sloveniji kot ključno.
Keywords: artificial intelligence; dean; law; law faculty; law studies; Pravna fakulteta; pravo; speech; študij prava; umetna inteligenca; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani