Značilnosti gozdarskih traktorskih polprikolic - Košir, Boštjan (Gozdarski vestnik, 2017)
V prispevku opisujemo značilnosti traktorskih polprikolic. Na kratko je opisana uporaba dosedanjih polprikolic v Sloveniji. Opisane so nekatere oblike polprikolic glede na tehnične lastnosti, vendar je večji poudarek na tehnologijah in tehničnih razlikah polprikolic med tehnologijami. Opisane tehnologije so: vožnja s polprikolicami od panja do kamionske ceste, vožnja od panja do bližnjega porabnika in vožnja samo po javni cesti. Na primeru traktorskih polprikolic je prikazana uporabe hitre in poenostavljene kalkulacije stroškov strojne ure.
Keywords: forestry tractor semitrailers; gozdarske traktorske polprikolice; GTP; FTS; timber transport; vožnja lesa; kalkulacije strojne ure; machine hour cost; zgodovinski pregled; historic review; FTS components; komponente GTP