Ultrasonography of pleural effusion - Šustić, Alan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Namen naše raziskave je bil določiti minimalni volumen proste tekočine v pleuralnem prostoru, ki ga je moč ugotoviti z ultrazvokom pri kadavrih, ki so ležali vznak. Material in metode. Raziskavo smo izvajali na 20kadavrih (10 moških, 10 žensk, starost 66 +- 11 let; višina 172 +- 9 cm; teža 75 +- 12,6 kg; telesna površina 1,87 (0,2 m2). Vsak kadaver smo punktirali obojestransko v petem in šestem interkostalnem prostoru v medioklavikularni črti. Z venozno infuzijsko iglo smo dovajali 9% raztopino NaCl. Medtem ko je s poljubno hitrostjo vtekala tekočina, smo izvajali ultrazvočno preiskavo v predelu laterodorzalne torakalne stene tik nad pljučnobazo oz. frenikokostalnim sinusom. Ko smo zaznali tekočino med dorzalnotorakalno steno in pljuči, smo prekinili dovod tekočine in ugotovili njeno količino. Rezultati. Minimalna z ultrazvokom zaznavna tekočina v desnem pleuralnem prostoru je bila 223+-52 ml in je statistično značilna korelirala skadavrovo višino (r = 0,69; p < 0,001), težo (r = 0,68; p < 0,01) in telesno površino (r = 0,71; p < 0,001). Volumen zaznavne tekočine v levem pleuralnem prostoru je bil manjši kot na desni strani, znašal je 172+-53 ml in je pravtako statistično značilno koreliral s kadavrovo višino (r = 0,55; p < 0,05), težo (r = 0,59; p < 0,01) in telesno površino (r = 0.60; p < 0.01). Zaključki. Ugotovili smo, da najmanjši ultrazvočno zaznavni volumen intrapleuralne tekočine premosorazmerno korelira z višino, težo in telesno površino kadavrov. Izmerjena količina intraplevlarne tekočine je 223 ml na desni strani in 172 na levi.
Keywords: Cadaver; Diagnosis; Pleural effusion; plevra; plevralni izliv; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika