"Do you really think Russia should pay up for that?" - Borchers, Nils S. (Javnost (Ljubljana), 2011)
Mediatizirana javna diplomacija igra pomembno vlogo v doseganju zunanjepolitičnih ciljev z vplivanjem na javno mnenje v drugih državah. Ruski TV kanal RT, ki je po svojem dosegu globalen, služi kot pomembno orodje ruske mediatizirane javne diplomacije. Njegov cilj ni le predstavljati, ampak tudi propagirati ruske poglede na različna vprašanja. O kanalu RT na splošno ni bilo narejenih veliko raziskav, še posebej ne o strategijah, ki jih uporablja za prepričevanje svojih gledalcev o pravilnosti ruskih stališč. Članek raziskuje uporabo prepričevalnih strategij v pogovorni oddaji Žaromet (Spotlight). Kvalitativna analiza vsebine 15 oddaj, v katerih so bili obravnavani odnosi Rusije do njenih baltskih sosed Estonije, Latvije in Litve,je pokazala, da oddaja gradi enostransko pro-rusko resničnost. Da bi zavaroval tako resničnost pred dvomi o njeni pristnosti in hkrati podprl ruskastališča v konfliktih z baltskimi državami, kanal uporablja najrazličnejše strategije. Za dosego zunanjepolitičnih ciljev Rusije si kanal RT prizadeva mednarodno izolirati Baltske države.
Keywords: Rusija; zunanja politika; diplomacija; diplomacy; mass media; množični mediji; television; televizija; politični vplivi; javno mnenje; Baltske države