O rastnih funkcijah - Cedilnik, Anton (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 1979)
Članek ima namen z matematičnega stališča osvetliti lastnosti funkcij, ki jih gozdarji, agronomi in biologi uporabljajo za opis rasti nekaterih količin, kot višinska, debelinska, prostorninska rast dreves v odvisnosti od časa in podobno. Navadno uporabljajo za ponazoritev teh procesov elementarne, odsekoma analitične funkcije, ker na takih lahko uporabimo metode aproksimacije eksperimentalnih podatkov. Vendar take funkcije le grobo kažejo dejanska dogajanja v majhnih intervalih neodvisne spremenljivke. Zato bi bilo treba postaviti trdnejše temelje in kriterije za določevanje tipov funkcij, ki bi bile primerne za opisovanje katerih koli pojavov te vrste. Ta študija je poskus v tej smeri.
Keywords: biological growth; biološka rast; characteristic function; forestry; gozdarstvo; growth function; growth of a tree; karakteristična funkcija; matematika; mathematics; rast drevesa; rastna funkcija; subjective time; subjektivni čas