Kongrui večkotniških števil - Razpet, Marko (Obzornik za matematiko in fiziko, 2019)
Kongruum je tako naravno število ?$N$?, za katerega obstajajo naravna števila ?$x$?, ?$y$? in ?$z$?, za katere velja ?$y^2 - x^2 = z^2 - y^2 = N$?. Pokažemo, da lahko pojem kongrua posplošimo, če kvadrate v definiciji ustrezno zamenjamo z večkratniškimi števili.
Keywords: kongruum; večkotniška števila