Does the era of globalization dictate a change in the definition of public health? - Zaletel-Kragelj, Lijana (Zdravstveno varstvo, 2024)
Globalizacija močno vpliva na javno zdravje v vseh državah sveta. Žal obstajajo poskusi, da bi globalne izzive na področju javnega zdravja obravnavali ločeno od nacionalnih in sicer po vzoru tropske medicine, kjer je bil fokus delovanja dejansko predvsem na prepoznavanju in obvladovanju tropskih bolezni. To je bilo še posebej v interesu držav, ki so v tropskem predelu sveta kolonizirale določena območja. Globalno zdravje, ki je do neke mere naslednik tropske medicine, ne more biti posebna entiteta. Meje med globalnim zdravjem in javnim zdravjem se brišejo. V bistvu je globalno zdravje samo še en vidik javnega zdravja, pomemben tako v povezavi s prepoznavanjem razmer kot tudi ukrepanjem za izboljšanje stanja. Problemi večinoma niso več lokalni ali nacionalni, temveč, v večji ali manjši meri, že sedaj prizadenejo celotno prebivalstvo oziroma ogrožajo zdravje prihodnjih generacij. Tak pogled na globalno zdravje pa terja tudi drugačne pristope. Seveda je zaradi kulturnih in socialno-ekonomskih značilnosti treba področje in način dela prilagoditi specifičnemu lokalnemu okolju, a kljub temu so to izzivi, ki so prisotni povsod. Zato je ključnega pomena, da delujemo odločno, enotno in povezano – ne glede na to, kje živimo in na kateri stopnji družbenega razvoja smo. Svet je postal eno, zato je postala delitev na javno zdravje in globalno javno zdravje nesmiselna.
Keywords: global health development; javno zdravje; public health; razvoj globalnega zdravja; tropical medicine; tropska medicina