The current state of the gemification in e-learning: a literature review of literature reviews - Rozman, Tomislav (Mednarodno inovativno poslovanje, 2019)
Namen tega članka je predstaviti sistematičen pregled literature o pregledih literature (meta-študija) o igrifikacijskih temah v e-učenju z namenom predstaviti pregled na visoki ravni stanja razvoja izbranega področja. Opravljen je bil sistematičen pregled literature o pregledih literature (2010-2019). Študijski prispevki (pregledi literature) iz več akademskih baz podatkov, kot so DOAJ, ScienceDirect, Google Sholar in WOS, so bili pregledani in filtrirani za nadaljnji študij. Izbrani članki so bili analizirani po podtemah (npr. učinkovitost mehanizmov igrifikacije) in povzeti. V zadnjih petih letih so bile opravljene raziskave o igrifikaciji na različnih področjih (mobilne aplikacije, e-zdravje, upravljanje s človeškimi viri, razvoj poslovanja, e-učenje), število raziskovalnih člankov in sistematičnih pregledov raziskovalnih člankov se povečuje. Po filtriranju preglednih člankov o literaturi smo ugotovili, da jih je le peščica (19), ki povzema 2.631 študij, neposredno povezanih z igrifikacijo v e-učenju. Ta študija kaže, da so se mehanizmi igrifikacije v e-učenju izkazali za učinkovite v skoraj vseh študijah, vendar ni širokega soglasja glede terminologije in načina razvrščanja različnih konceptov, povezanih z igrifikacijo.
Keywords: e-learning; e-učenje; gamification; igrifikacija; meta analiza; meta-analysis