The essay and singularity - Osojnik, Iztok (Primerjalna književnost, 2010)
Esej kot žanr označuje tisto obliko lingvistične (ontološke) prakse, ki generira svet tak, kot je. Nikoli ne more nastati z reportažo (reprezentacijo), temveč zgolj kot neposredno lingvistično pričevanje, kot dogodek. Esej je gola singularnost, diskurz, ki ni cenzuriran (tj. prekrit) z nihilističnim horizontom moči in zlorab. Teoretske ugotovitve iz tega članka uporabim za konkretno kritično analizo eseja o slovenski umetnosti v drugem tisočletju.
Keywords: literarni žanri; esej; singularnost; interpretacija