Literarni liki v kratkih zgodbah Andreja Blatnika - Pavlič, Darja (Primerjalna književnost, 2020)
Kratke zgodbe Andreja Blatnika ne temeljijo na dejanjih literarnih likov, pač pa v ospredje postavljajo njihovo zavest. Primerno orodje za njihovo analizo so zato koncepti, razviti v okviru kognitivne naratologije. V članku posebej izpostavim pojem izkustvenost (experientiality), ki ga je za razlago pripovednosti uvedla Monika Fludernik. Ker gre za kompleksen pojem, ga skušam razložiti tako, da opozorim na njegovo povezanost z bralci, literarnimi liki in pripovedovalci. Na ravni literarnih likov je izkustvenost mogoče enačiti z njihovo zavestjo, še posebej, če to razumemo v povezavi s telesom oz. kot utelešeni um. Blatnikovi literarni liki se čustveno in fizično odzivajo na dogodke, razmišljajo o svojih nikoli uresničenih načrtih, pogosto tudi o tem, kako jih vidijo drugi. Pri branju umov drugih likov praviloma niso uspešni, kar pokažem z analizo treh izbranih kratkih zgodb: postmodernistične "Zgodbe o Rošlinu in Verjanku", minimalistične kratke zgodbe "Vlažne stene" in modernistične kratke zgodbe "Iz strasti".
Keywords: Blatnik, Andrej; cognitive narratology; consciousness; experientiality; Fludernik, Monika; izkustvenost; kognitivna naratologija; kratka zgodba; literarni liki; literary characters; narrative structure; pripovedna struktura; short story; Slovenian literature; slovenska književnost; zavest