Grad Lušperk in njegovi prebivalci med 13. in 15. stoletjem - Bele, Martin (Acta Histriae, 2023)
Članek obravnava doslej slabo raziskan grad Lušperk v bližini Zreč in njegove prebivalce, zlasti vprašanje njihovega izvora. Grad so v 13. stoletju zgradili na posesti Krške škofije, njegove prebivalce pa v pisnih virih pogosto srečujemo kot priče, večkrat v povezavi s Krškimi škofi, z gospodi Žovneškimi (oziroma grofi Celjskimi) ter grofi Vovbrškimi, čeprav ne kaže, da bi v politiki imeli pomembnejšo vlogo. V teku 15. stoletja je grad vse bolj propadal, v času celjsko-habsburške fajde je bil poškodovan, zatem pa je ostal v ruševinah.
Keywords: Duchy of Styria; gospodje Mariborski; grofje Celjski; Habsburgs; Habsburžani; history; Krška škofija; Lušperk; Maribor; ne zaključna dela; vojvodina Štajerska; zgodovina Slovencev