"Novi" anarhizem? - o bifurkaciji in transformaciji sodobne anarhistične misli in prakse - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2011)
Članek obravnava ključne razlike med osnovnimi koordinatami klasične anarhistične misli in glavnimi značilnostmi sodobnega anarhizma, kot se je razvilo znotraj "postseattelskega" alterglobalističnega gibanja. Ugotavlja, da danes anarhistične renesanse znotraj alterglobalističnega gibanja ne navdihuje zgolj klasični anarhizem, temveč jo dinamizirajo tudi idejni tokovi, ki so v preteklosti prej predstavljali njegovo nasprotje. Zato se raziskovalno vprašanje glasi: Je danes mogoče govoriti kar o "novem" anarhizmu? Na osnovi obravnave alterglobalističnega gibanja, njegove kratke genealogije in glavnih idejnih tokov znotraj gibanja avtor ugotavlja, da "novi" oziroma "postideološki" anarhizem ne nudi pomembnih inovacij zgolj na ravni politične prakse, temveč tudi in predvsem politične teorije. To dokazuje v zadnjem delu članka, z orisom redefinicije nasilja, politične moči, države in demokracije znotraj (sodobnega) anarhizma.
Keywords: Anarchism; Anarhizem; Protiglobalizacijsko gibanje; Anti-globalization movement; Družbena gibanja; Social movements; Political theories; Politične teorije; antiglobalistična gibanja