Problem neveljavnih vladnih odlokov, glob, izrečenih brez pravne podlage, in vprašanja neupravičene obogatitve Republike Slovenije - Fink, Miha (Pravni letopis, 2021)
Širjenje koronavirusa po državi je od te zahtevalo hiter odziv pri sprejemanju posameznih ukrepov z vladnimi odloki. Vendar nekateri od teh niso bili ustrezno objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije. Tako Odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 v obdobju med 3. 11. 2020 in 5. 12. 2020 ni bil veljaven, saj kot rečeno ni bil ustrezno objavljen v Uradnem listu. Zato so bile izrečene globe med neveljavnostjo odloka brez pravne podlage in Republika Slovenija je bila neupravičeno obogatena. Zato je glavno vprašanje v prispevku, ali je bila objava ustrezna. Avtor zastopa stališče, da ni bila ustrezna, saj se pri objavi predpisov zahtevata natančnost in predvsem spoštovanje Ustave. Zato lahko posamezniki, ki so že plačali (neupravičeno) globe, vložijo restitucijski zahtevek zoper Republiko Slovenijo. Prispevek obravnava tudi mogoče poti in zaplete, ki se lahko pojavijo pri postopku vračila plačane globe.
Keywords: COVID-19; odloki; prekrški; prekrškovno pravo; restitucija; Slovenija; uradne listine; vladni nadzor