Pomen spletnih storitev in izvajalnega jezika poslovnih procesov BPEL pri orkestraciji elektronskega poslovanja - Pušnik, Maja (Uporabna informatika (Ljubljana), 2004)
Spletne storitve pokrivajo tehnični vidik izmenjave dokumentov XML in predstavljajo tehnološko podlago elektronskemu poslovanju. Le-to pa ni samo izmenjava dokumentov, temveč koordinirano sodelovanje med partnerji, kar zahteva natančno določeno zaporedje aktivnosti. Tehnologija BPEL Business Process Execution LanguageJ, ki bo predstavljena v prispevku, omogoča deklarativno orkestracijo in koreografijo poslovnih procesov, katerih preoblikovanje in posodabljanje ne zahteva vključevanja razvijalcev informacijskih sistemov, temveč jih lahko opravijo poslovni akterji sami. V prispevku bomo preučili vlogo in pomen tehnologije BPEL, analizirali model delovanja in jo primerjali s sorodnimi tehnologijami. Identificirali bomo prednosti in slabosti tehnologije BPEL in podali napotke za izboljšavo identificiranih slabosti. Analizirali bomo še strežnike in orodja, ki omogočajo uporabo BPEL.
Keywords: BPEL; elektronsko poslovanje; informacijski sistemi; spletne storitve