Calling the bluff - Podobnik, Sašo (Vestnik za tuje jezike, 2009)
Književnost ima pri pouku angleščine v slovenskem srednješolskem izobraževanju dolgo in razgibano tradicijo. Po skoraj pol stoletja na odlomkih osnovanega književnega pouka je l. 1994 uvedena reforma uveljavila celovito obravnavo literarnih del z angleškega govornega področja s preverjanjem znanja na višji ravni splošne mature kot sestavnim delom nove paradigme. Prenova je bila zastavljena neustrezno, saj je precenjevala raven znanja dijakov, ni poskrbela za ustrezno didaktično usposobljenost učiteljev in ni bila usklajena s književnim poukom pri slovenščini. Pomanjkljivosti z leti niso bile odpravljene, temveč so se mestoma celo povečevale, zato je po več kot desetletju na mestu pregled možnih sprememb pri programu, vključno z odpravo pouka književnosti pri angleščini v slovenskih srednjih šolah.
Keywords: angleščina; English; angleška književnost; pouk književnosti; didactic method; didaktika; srednje šole; učni načrti; curriculum; kurikulum; Slovenia; Slovenija