Saving liberal internationalism from a liberal world order in crisis - Lovec, Marko (Teorija in praksa, 2019)
Članek analizira očitno krizo liberalnega svetovnega reda. Dokazuje, da je liberalni internacionalizem še vedno bolj del rešitve. Trdi, da tendence politične dezintegracije odražajo zmanjšanje stroškov neodvisnosti in upadanje vloge politične oblasti na splošno. Demokratično nasprotovanje trgovini velja obravnavati v kontekstu vse bolj mobilnih "zmagovalcev" in negibljivih "poražencev", do katerih se teritorializirani sistemi zastopanja ne morejo odzvati drugače kot s populističnim nacionalizmom. Zaključuje, da so centrifugalne težnje v regijah znamenje konkurenčnega in večstranskega sveta, in ne konfliktnega in regiocentričnega.
Keywords: Globalizacija; Globalization; Liberalism; Liberalizem; New world order; Novi svetovni red; Populism; Populizem; Regionalism; Regionalizacija