Harmonization of corporative tax - general guidelines in the EU and harmonization in Germany, Austria and Italy - Hodžić, Sabina (Naše gospodarstvo, 2012)
Evropska unija se sooča s problemom raznolikosti davčnih stopenj, saj vsaka država uporablja svoje stopnje za določevanje davka od dobička podjetij. Glavni namen prispevka je predstaviti stanje pri usklajevanju davka od dobičkav Evropski uniji, še posebej davčno ureditev v Nemčiji, Avstriji in Italiji, ter pokazati, kakšni so cilji uvedbe skupne konsolidirane davčne osnove. V prispevku sta obravnavana tudi davek od dobička in stanje pri uskladitvi davčnih prihodkov, osredotočamo pa se na značilnosti dohodnine v Nemčiji, Avstriji in Italiji. Cilj uvedbe konsolidirane davčne osnove in usklajevanje davka od dobička igrata pomembno vlogo v vseh državah članicah Evropske unije.
Keywords: European Union; Evropska unija; davki; tax; davčni sistemi; davek od dobička; harmonizacija