The role of sociodemographic factors in children’s media preferences and their connection to violent content and physically aggressive behaviour - Bojčić, Karlo (Sodobna pedagogika, 2026)
Razmerje med izpostavljenostjo otrok nasilnim medijskim vsebinam in izražanjem fizično agresivnega vedenja je predmet obširnega proučevanja, pogosto prek Bandurove teorije socialnega učenja. Prispevek proučuje medijske preference predšolskih in osnovnošolskih otrok, s poudarkom na sociodemografskih razlikah in povezavi med izpostavljenostjo nasilnim medijskim vsebinam in fizično agresivnim vedenjem otrok. Raziskava je potekala v treh fazah: (1) starši so izpolnili vprašalnik, v katerem so navedli sociodemografske podatke o svojih otrocih; (2) otroke smo vprašali o njihovih najljubših medijih in zbrali vrstniške ocene o fizično agresivnem vedenju; (3) analizirali smo najljubše medijske vsebine otrok iz raziskave in ocenili nasilnost njihovih vsebin. Ugotovitve kažejo na pomembno povezavo med izpostavljenostjo nasilnim medijskim vsebinam in pogostejšim fizično agresivnim vedenjem otrok. Poleg tega obstajajo razlike v medijskih preferencah otrok glede na spol in starost, pri čemer se fantje in starejši otroci pogosteje odločajo za nasilne vsebine. Naše ugotovitve poudarjajo pomen medijske pismenosti in aktivnega posredovanja staršev pri oblikovanju medijskih navad otrok ter prinašajo pomembna spoznanja za preprečevanje negativnih vplivov izpostavljenosti nasilnim medijem na socialni in vedenjski razvoj mlajših otrok.
Keywords: children’s media preferences; education; fizično agresivno vedenje; medijske preference otrok; nasilne medijske vsebine; pedagogika; pshysically aggressive behaviour; violent media content