Jomon pottery: cord-imitating decoration - Zhushchikhovskaya, Irina (Documenta Praehistorica, 2007)
V članku se ukvarjamo z okraševanjem keramike v neolitski kulturi Jomon (japonsko otočje, 13600-900 BC). Glavnikasto vtisnjen vzorec, narejen z različnimi vrstami vtisov vrvi, velja za "vizitko" jomonske keramike od najzgodnejših do najkasnejših kulturnih obdobij. Pred kratkim prepoznana vrsta okraševanja kaže, da se vrv ne uporablja le kot orodje za izdelavo vzorcev, temveč kot bistven motiv v kompoziciji okrasa. Elementi visokega reliefa posnemajo obliko in strukturo vrvi - vozle, zanke, visečo nit, mrežo, itd. Ta okras je pogost na keramiki v najdiščih iz obdobja srednje Jomon (3500-2500 BC), ki se nahajajo na severnem in severovzhodnem Honšuju in južnem Hokkaidu. Domnevamo, da je bilo uvajanje podob iz resničnega materialnega sveta na področje dekorativne umetnost, povezano s pomenom vrvi in vrvja kot kulturnih simbolov v času srednjega obdobja Jomon. Zanimive vzporednice nekaterim vrvnim strukturam, rekonstruiranim na okrasju kerami- ke iz srednje Jomon, so dobro poznane v tradicionalni japonski kulturi iz VI.-XX. stoletja. Analitična interpretacija te podobnosti mora postati predmet posebne raziskave.
Keywords: Japonska; arheološke najdbe; ceramic; keramika; okrasni predmeti; vzorci