Pravna sredstva v boju zoper zeleno zavajanje - Pavlovič, Lana (Pravni letopis, 2025)
Povečano povpraševanje po zelenih dobrinah in storitvah je povzročilo poplavo zelenih trditev in trditev o trajnosti produkta. Težava nastopi, ko podjetja uporabljajo lažne ali zavajajoče trajnostne trditve, ki izkrivljajo ekonomsko voljo potrošnikov ter posledično spodkopavajo trg trajnostnih izdelkov. Namen prispevka je predstaviti in primerjati ključne regulatorne pristope s poudarkom na načelu transparentnosti ter oceniti njihovo učinkovitost pri preprečevanju in sankcioniranju zelenega zavajanja. Težišče primerjave je namenjeno oblikam zasebnopravnega varstva, ob vzporedni analizi javnopravnih mehanizmov, pri čemer obe skupini skupaj tvorita celovit sistem varstva potrošnikov in trga, kar deluje tako preventivno kot retributivno. Prispevek temelji na primerjalnopravni analizi med common law sistemom (ZDA) in kontinentalnim sistemom (EU), z vključitvijo relevantnih aktualnih primerov sodne prakse. V zaključnem delu pa se avtorica posveti tudi slovenskemu pravnemu okvirju potrošniškega varstva pred zelenim zavajanjem ter izpostavi izzive in priložnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: consumer protection; durability; European Union law; greenwashing; legal remedies; pravna sredstva; pravo Evropske unije; sustainability claims; trajnostne trditve; Trajnostni razvoj; United States; Varstvo okolja; Varstvo potrošnikov; Združene države Amerike; zeleno zavajanje