Zdravstvena nega bolnika z akutno ishemijo spodnjih okončin - Muri, Simona (Obzornik zdravstvene nege, 2002)
Članek opisuje zdravstveno nego bolnika z akutno ishemijo spodnjih okončin. V članku je opisana akutna ishemija spodnje okončine z medicinskega vidika, kjerso predstavljeni vzroki, klinična slika, zdravljenje in zapleti. Zdravstvena nega pa zajema posebnosti sprejema bolnika na Klinični oddelek za kirurgijo srca in ožilja Kliničnega centra v Ljubljani, pripravo bolnika na operacijo, postoperativno zdravstveno nego in zdravstveno vzgojo bolnika. Zdravstvena nega bolnika z akutno ishemijo spodnje okončine poteka po procesnimetodi dela, postavljene so negovalne diagnoze, cilji, postopki in posegi zdravstvene nege. Proces zdravstvene nege je zaključen z vrednotenjem zdravstvene nege.
Keywords: Arterial Occlusive Diseases; arterije; Arterijske, okluzivne bolezni; Bolnik, izobraževanje; Bolnik, sprejem v bolnišnico; cardiovascular disease; ishemija; kardiovaskularne bolezni; Leg; motnje; Noga; noge; Nursing; Patient Admission; Patient Education; zdravstvena nega