Analiza pristopov vzgoje nadarjenih otrok v predšolski dobi - Jedlovčnik, Mojca (Revija za univerzalno odličnost, 2013)
Raziskovalno vprašanje (RV) : Kako pristopiti k vzgoji nadarjenega otroka v predšolski dobi, da lahko izkoristi vse svoje naravne potenciale? Namen: Pri raziskavi s mo ţelel i opredeliti primerne vzgojne metode, ki jih lahko uporabljamo pri nadarjenih otrocih v predšolski dobi in dokazati, da klasična oblika kaz novanja v takih primerih ni primerna in učinkovita. Z raziskavo s mo ţelel i spodbuditi vse vzgojitelje in starše nadarjenih otrok, kakšen naj bo njihov pristop do otroka, ki je nadarjen in na kakšen način to nadarjenost spodbujati in je ne zatreti. Metoda: Kvalitativna metoda: intervju z uporabo pravil v sedmih korakih. Rezultati: Raziskava pokaţe, da nadarjeni otroci v predšolski dobi potrebujejo poseben pristop pri vzgoji in da kaznovanje takega otroka lahko pripelje do zavrtja njegovih sposobnosti. Organ izacija : Raziskava bo vzgojiteljem v pomoč pri vzgoji in delu z nadarjenimi otroki. Družba: Raziskava staršem in druţbi nazorno prikaţe teţave, s katerimi se lahko srečajo nadarjeni otroci v predšolski dobi v primerih, ko z njimi ne vzpostavijo primernega odnosa. Originalnost: V raziskavi s mo se prvič lotil i vprašanja, kako se nadarjen otrok v predšolski dobi odziva na kazen , take raziskave niso pogoste in nihče še ni uporabil take metode in takega vzorca. Omejitve/nadaljnje raziskovanje : V raziskavi s mo se omejil i samo na dva primera nadarjenih otrok. V nadaljnji smeri raziskovanja bi bilo smiselno vključiti več primerov in raziskati tudi vidik vzgojiteljev.
Keywords: developmental psychology; nadarjeni; odnosi; predšolski otroci; razvojna psihologija; vzgojitelji