Mitologizacija v slovenski kratki prozi osemdesetih in devetdesetih let dvajsetega stoletja - Bošnjak, Blanka (Slavistična revija, 2005)
V sodobni slovenski kratki pripovedni prozi opažamo pojave mitologizacije in demitologizacije (antimita) v obliki motivno-tematskih ter idejnih vzporednic ali nasprotij z miti in pravljicami, pri čemer gre tudi za ustvarjanje nove mitologije (pojav neomitologizacije). V slovenski kratki pripovedni prozi ob koncu dvajsetega stoletja so v povezavi s postopki metafikcije opazne še strukturne značilnosti pravljic in mitov, ob tem pa je pomembno prisotna ironizacija pravljičnega žanra.
Keywords: 1980/2000; kratka proza; mitologizacija; Slovene literature; slovenska književnost