Kajenje kot dejavnik tveganja za nastanek akutnega miokardnega infarkta - Kvas, Andreja (Obzornik zdravstvene nege, 1999)
Rezultati številnih znanstvenih raziskav so pokazali, da kajenje pospešuje razvoj ateroskleroze (zlasti na koronarnem ozilju), kar privede do ishemične bolezni srca, kamor sodi tudi akutni miokardni infarkt. V Sloveniji število kadilcev še vedno narašča, zlasti med mladostniki. Opisan je vpliv kajenja na nastanek akutnega miokardnega infarkta, predvsem glede na trajanje kajenja, količine pokajnega tobaka na dan, kajenje različnih vrst cigaret, vpliv starosti in kajenje, povezano med opustitvijo kajenja in relativnin tveganjem,kajenje in način življenja, vpliv kajenja na druge dejavnike tveganja in stopnjo izobraženosti pri kadilcih. Dokazano je, da sodi kajenje med glavne dejavnike za nastanek akutnega miokardnega infarkta, prav zaradi tega je zelo pomembna permanentna zdravstvena vzgoja, ki jo najuspešneje izvajata profesor zdravstvene vzgoje in medicinska sestra ob pomoči drugih zdravstvenih delavcev.
Keywords: dejavniki tveganja; Epidemiology; Health education; kajenje; miokardni infarkt; Myocardial infarction; Prevention and control; Risk factors; Smoking