Dokazi o učinkovitosti delovne terapije - Pihlar, Zdenka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Z dokazi podprta praksa ima velik vpliv na vsa področja zdravljenja, to velja tudi za delovno terapijo. Prispevek opisuje kakovost dokazov o učinkovitosti delovne terapije v rehabilitaciji. Ugotovili smo, da je visoko kakovostnih dokazov o učinkovitosti le-te izredno malo. Številne raziskave so usmerjene na posamezna področja Mednarodne klasifikacije funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja. Izvedba namenskih aktivnosti, katerih cilj je posameznika usposobiti za sodelovanje v skupnosti, pri tem pa upoštevati osebne dejavnike in dejavnike okolja, so izhodišče raziskovalnega dela na področju delovne terapije zadnji dve desetletji. V nadaljevanju so predstavljeni primeri z dokazi podprte delovno-terapevtske obravnave.
Keywords: delovna terapija; efficiency; rehabilitacija; učinkovitost; vocational rehabilitation