Gradnja specializiranega korpusa - Arhar Holdt, Špela (Jezik in slovstvo, 2006)
Za raziskovanje jezika v posebnih funkcijah je referenni korpus - kot uravnotežen reprezentativni vzorec besedil določenega diskurzivnega prostora -sam po sebi nezadosten, saj ne prinaša dovolj velikega števila besedil s posameznih predmetnih področij. Ena izmed metod, ki jo v takšnih primerih raziskovalec lahko uporabi, je gradnja in analiza lastnega korpusa, ustrezno specializiranega za obravnavo izbranega problema. Članek predstavi karakteristike specializiranega korpusa v primerjavi z referenčnim in na kratko opise faze predlagane metode. V zvezi z gradnjo korpusa izpostavi nekatere metodološke probleme, na koncu pa se na kratko predstavi empirično študijo obravnavane problematike - gradnjo korpusa, namenjenega raziskovanju pojmovnega koncepta vonja v slovenščini.
Keywords: Corpus linguistics; korpusi; korpusno jezikoslovje; Slovene; slovenščina