Testing some European fish-based assessment systems using Slovernian fish data from the Ecoregion Alps - Urbanič, Gorazd (Natura Sloveniae, 2008)
S slovenskimi podatki smo testirali Evropski ribji indeks (EFI), Ribji index Avstrija (FIA) in Nemški sistem vrednotenja na podlagi rib (FIBS). Ribe smo vzorčili z elektriko v malih in srednje velikih rekah donavskega porečja ekoregije Alpe. Za preverjanje primernosti izbranih indeksov smo izračunali soodvisnost med razredi hidromorfološke spremenjenosti rek in ribjimi indeksi.Pozitivno in statistično značilno soodvisnost smo ugotovili v vseh primerih, vendar je bil koeficient determinacije (R2) nizek in v nobenem primeru ni presegal 0,15. Najvišji R2 je bil izračunan, ko smo uporabili FIA brez izključitvenega sokriterija. Razpravljamo o možnih vzrokih za nizke vrednosti R2, vključno s kriteriji za razrede hidromorfološke spremenjenosti rek, ribiškim upravljanjem in testiranimi indeksi ter o primernosti upoštevanja tujerodnih vrst v sistemih vrednotenja ekološkega stanja.
Keywords: Austria; Avstrija; Biomasa; Biomass; Donava; ecology; Ecosystem; ekologija; Ekosistem; ekosistemi; Fishes; Fresh Water; Germany; metode vrednotenja; Nemčija; reke; Ribe; Sladka voda; vrste