Površine raziskovalnih, pridobivalnih in potencialnih prostorov mineralnih surovin v Republiki Sloveniji - Strgar, Ivan (Geologija, 2004)
V letu 2003 je Republiška komisija za ugotavljanje rezerv rudnin in talnih voda, Ljubljana (skrajšano: Komisija) prvič zbrala podatke in izdelala bilancopovršin za raziskovalne, pridobivalne in potencialne prostore mineralnih surovin v Republiki Sloveniji, s stanjem 31.12.2002. Osnova za izdelavo navedene bilance so bili podatki iz "Obrazca za priglasitev osnove velikosti raziskovalnega in pridobivalnega prostora - stanje 31.12.2002". Navedena Komisija doslej še ni izdelala takšne bilance, čeprav so v preteklosti že obstojale potrebe po tako zbranih podatkih. Iz arhivske dokumentacije Geološkega zavoda Slovenije, Ljubljana in Komisije ugotavljamo, da so bili v preteklih obdobjih sicer zbrani podatki za površine raziskovalnihin pridobivalnih prostorov posameznih vrst mineralnih surovin, vendar podatki niso bili celoviti po fizičnem obsegu oziroma po dejanskih stanjih v posameznih obdobjih zbiranja in obdelave teh podatkov. Iz bilance površin za obstoječe raziskovalne, pridobivalne in potencialne prostore vseh vrst mineralnih surovin v Republiki Sloveniji, stanje 31.12.2002, povzemamo, da znašajo le-te skupaj zaokroženo 2.877 km2, kar predstavlja okoli 14,2 % od celotnega ozemlja Republike Slovenije.
Keywords: mineralne surovine; nahajališča; naravni viri; rude; rudeness; Slovenia; Slovenija