Od idealnih jezikovnih struktur k strategiji realnega govora - Vitez, Primož (Slavistična revija, 1999)
Prispevek se s splošnojezikoslovnega stališča loteva vprašanja govornega sporazumevanja, njegovega sistemskega izvora in realne pojavnosti. Kljub izraziti neidealnosti govornih tvorb uspešnost sporazumevanja ni ogrožena, če udeleženci upoštevajo posebnost komunikacijskih situacij v skladu z namenom govornih sporočil. Odnos med jezikovno normo in govorno rabo tako ostaja v okviru pojmovanja prožne stabilnosti.
Keywords: govor; jezikovna norma; kreativno pisanje; linguistics; lingvistika; sporazumevanje