Internal and external moisture transport resistance during non-stationary adsorption of moisture into wood - Bučar, Bojan (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Predpostavka, da je možno nestacionarne sorptivne procese, povezane z lesom, ovrednotiti z analizo njihovega časovnega prehodnega sistemskega odziva na nastalo motnjo, je nedvomno pravilna. V splošnem je namreč s časovno analizo prehodnega pojava, gre za prehod v poljubno novo ravnovesno stanje, možno pridobiti vse potrebne podatke za verodostojno vrednotenje opazovanega sistema. Vsak prehod v novo ravnovesno stanje je ne glede na lastnosti opazovanega sistema nestacionaren in kot tak primeren za analizo nestacionarnih pojavov, kot so na primer sorptivni procesi, povezani z lesom. Za analizo sorpcijskih transportnih značilnosti je treba poznati tako notranjidifuzijski kakor tudi zunanji masni prestopni upor. Časovno odvisne spremembe vlažnosti v smrekovih vzorcih (Picea abies Karst.) različnih debelinsmo spremljali gravimetrično, pri čemer je bila pogostnost tehtanja skladna hitrosti navlaževanja, se pravi v začetku največja, z naraščajočo masovzorcev pa se je zmanjševala. Predpostavljeno je bilo, da lahko sorbcijskeprocese, povezane z lesom, vrednotimo kot sisteme prvega reda. Značilna časovna konstanta ? določa časovno odvisnost sorbcijskega procesa za relevantno sorptivno območje lesnega tkiva v celoti in enolično. Zveza med časovno konstanto in debelino vzorca, merjeno v smeri snovnega toka, je potenčna, pri čemer je vrednost potence odvisna zgolj od razmerja med zunanjimprestopnostnim in notranjim difuzijskim uporom. Za določitev omenjenihuporov oziroma koeficientov snovne prestopnosti in difuzivnosti je treba napraviti eksperiment na vzorcih različnih debelin. Samo tako je mogoče korektno ločiti zunanji prestopnostni in notranji difuzijski upor.
Keywords: adsorpcija; difuzivnost; les; masna prestopnost; prenos snovi