Sem delavka, mati in gospodinja - Vodopivec, Nina (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2001)
Članek sledi s pomočjo tiskanih virov, feministične antropološke literature, empiričnih raziskav o ženski vzhodne Evrope, zgodovinske literature slovenskega prostora, časopisnih analiz in življenjskih zgodb spreminjajočim družbenim pogledom na žensko v Ljubljani med letoma 1945 in 1951, odzivom žensk na razmere v novi državi in načinom, kako je na te odzive reagirala družba oz. državna politika. V sredisče pozornosti postavlja razkorak med idealnim in različnimi strategijami, s katerimi so se prebijale ženske skozi vsakdanjik povojnega časa.
Keywords: ethnology; etnologija; woman; ženske; Ljubljana; vsakdanje življenje; politics; politika; samopodoba; 1945/1951; položaj žensk