Trajno ohranjanje računalniških programov - Vodopivec, Tadej (Knjižnica, 2011)
Podjetje ComTrade ima širok spekter dejavnosti v informacijsko-komunikacijskih tehnologijah; razvija spletne aplikacije, lokalne programe, sistemsko programsko opremo, gonilnike in programsko opremo, vgrajeno v različne naprave. Podjetje je pridobilo tudi veliko znanja in praktičnih izkušenj o tehnologijah dolgoročne hrambe podatkov v digitalni obliki. Ta širok nabor dejavnosti in znanj daje podjetju dobro osnovo, da lahko problem trajnega ohranjanja digitalnih virov osvetli širše - z vidika trajnega ohranjanja računalniškega programa, ki je z razliko od ohranjanja digitalnega gradiva - podatkov, dokumentov, tudi multimedijskih zapisov v elektronski obliki, mnogo manj raziskano. Posebej pomembno vprašanje je, kako lahko ohranimo funkcionalnosti, značilne za računalniške programe. Prav funkcionalnost, dinamičen odziv na vhode iz okolja, je tista kategorija, v kateri digitalni viri bistveno presegajo klasične. Prispevek odpira vprašanja, ki so pomembna na začetku poti trajnega ohranjanja digitalnih virov, z namenom, da bodo uravnoteženo pokriti vsi pomembni vidiki. V prispevku se bomo vprašali, čemú trajna hramba programov, kdo naj jo zagotovi in za koga. Kdaj je potrebno razmišljati o trajni hrambi programa, kaj ohraniti (izvorno kodo, zaslonske slike, dokumentacijo, družbeni kontekst programa - npr. odzive nanj v medijih, ...), kje in kako? Teoretično je razprava podprta tudi z idejno zasnovo virtualnega muzeja slovenskega elektronskega bančništva.
Keywords: računalniški programi; digitalni viri; arhiviranje; trajno ohranjanje