Antioksidativni potencial rastlinskih izvlečkov, pridobljenih s subkritično vodo - Schoss, Katja (Farmacevtski vestnik, 2023)
Radikali so del našega vsakdana, ki se mu ne moremo izogniti, a so ob povečani tvorbi škodljivi za naše zdravje. Zato je človeško telo razvilo kompleksen sistem encimskih in neencimskih antioksidativnih zaščitnih mehanizmov za preprečevanje škodljivih učinkov radikalov. Žal tudi ta sistem lahko podleže oksidativnemu stresu, učinke le-tega pa lahko omilimo z dodatnim vnosom antioksidantov. Ti so postali nepogrešljiva skupina prehranskih dopolnil in aditivov živil, rastlinska hrana pa je njihov velik potencialni vir. Eden izmed možnih načinov pridobivanja rastlinskih antioksidantov je ekstrakcija s subkritično vodo. Subkritična voda ima v primerjavi z vodo pri normalnih razmerah posebne lastnosti, kot so manjša dielektrična konstanta, manjša gostota, nižja površinska napetost in večja ionizacijska konstanta, kar deluje v korist boljšim izplenom ekstrakcij ter pogosto tudi večji antioksidativni aktivnosti izvlečkov. V članku predstavljamo raziskave zadnjih petih let, ki so vrednotile antioksidativno aktivnost izvlečkov, pridobljenih s subkritično vodo.
Keywords: Antioksidanti; ekstrakcija; rastlinski izvlečki; subkritična voda