Potencial instituta mladinskega delegata pri OZN - Cimermančič, Katja (Teorija in praksa, 2016)
Sedemdesetletnica Organizacije združenih narodov (OZN) predstavlja odlično priložnost za predstavitev položaja v Sloveniji nedavno uvedenega programa in funkcije mladinskega delegata pri OZN in za iskanje odgovorov na vprašanje, kaj sploh je dodana vrednost te funkcije. Članek najprej poda zgodovinski kontekst uvedbe funkcije mladinskega delegata. Podkrepljen je s konkretnimi primeri pristopa posameznih držav članic OZN k programu. Nadaljnje osvetljuje, kaj pravzaprav države in sam OZN z uveljavitvijo mladinskega delegata sporočajo mladim. V članku so predstavljeni tudi konkretni policy predlogi Sloveniji za razvoj in nadaljnje delovanje programa mladinskega delegata pri OZN.
Keywords: International organizations; International politics; Mednarodna politika; Mednarodne organizacije; Mladinska politika; mladinski delegati; Organizacija združenih narodov; Slovenia; Slovenija; Youth policy