Voice onset time in Serbian and Serbian English - Čubrović, Ljiljana (ELOPE (Ljubljana), 2011)
Članek obravnava čas do začetka zvenečnosti pri dveh jezikih, kjer ta fonetični pojav nima enake fonološke razločevalne funkcije. Izbrane srbske in angleške besede so v stavkih prebrali štirje srbski govorci angleščine kot tujega jezika. Posnetke smo akustično analizirali in rezultati so pokazali, dakljub temu da v srbščini čas do začetka zvenečnosti nima fonološke razločevalne vloge, se dobri nerojeni govorci angleščine lahko naučijo, kako spravilno artikulacijo čimbolj posnemati izgovorjavo rojenih govorcev angleščine pri nezvenečih zapornikih v okolju, kjer imajo angleški /p t k/ daljši čas nezvenečnosti. Posebna pozornost je namenjena soglasniško-samoglasniškim sklopom, pri katerih so časi do začetka zvenečnostizelo različni v obravnavanih jezikih, kakor tudi tistim, kjer so siti časi podobni. Na ta način lahko povečamo zavedanje tega fonetičnega pojava pri srbskih učencih angleščine kot tujega jezika.
Keywords: angleščina; čas; English; izgovorjava; nezveneči zaporniki; pronunciation; Serbian; Serbian English; srbska angleščina; srbščina; voiceless stops; VOT